Meetmartin
Photographer & Visual content producer

Journal

Tager du Instagram seriøst?

I går morges fik jeg en facebook besked fra en Instagram ven med to ens billeder, et som en større dansk virksomhed havde postet på Instagram, det andet var fra en tysk instagrammer og fotograf. Hun spurgte om de ikke var ens? Jo, de var ens og jeg kunne se at den danske virksomhed ikke havde krediteret fotografen som hedder Jacob. Jeg kommenterede på virksomhedens billede og nævnte at det var Jacob's billede. Kort tid efter kom der svar, de havde fundet billedet på en anden stor Instagram profil. Det fik mig til at gå ind på denne store profil. Jeg fandt Jacob's billede og opdagede at han der var blevet krediteret. Tilbage til den danske virksomhed hvor jeg skriver en ny kommentar. Jeg nævner at den profil hvor de har fundet billedet har krediteret Jacob.

Kort tid efter kommer der så svar igen. De kan godt se at det er Jacob's billede, men de siger så at de har fundet billedet på den anden virksomheds Flickr konto og taget det derfra. Det ender dog med at de til sidst krediterer Jacob.

Alt dette fik mig til at tænke over, hvordan virksomheder stadig ikke har fundet ud af hvor vigtigt, det er at overholde reglerne når det kommer til at reposte, både de skrevne men især de uskrevne regler om brugen af Instagram.

Så her kommer 3 vigtige uskrevne regler:

Nævn!
Tag og/eller mention altid den orginale fotograf af billedet, ikke den profil du har set billedet på.

Spørg!
Det er rigtig god stil at spørge den orginale fotograf om lov før du reposter. Men da du forhåbenlig tagger og mentioner ham eller hende kan dette til nød springes over.

Format!
Repost i orginalt format! Dvs. hvis Jacob har postet i landscape reposter du i landscape IKKE kvadrat, hvis Jacob har postet i portrait reposter du i portrait IKKE kvadrat, hvis Jacob har postet i kvadrat, ja så reposter du i kvadrat.

Hvad med Engagement?

Jeg oplever desværre også at mange virksomheder ikke interagerer med deres followers, hvilket er rigtigt synd. Instagram handler nemlig om community. Derfor bliver du nødt til at acceptere at din social media manager eller community manager skal bruge mere tid på Instagram. Først og fremmest så skal der svares på ALLE relevante kommentarer. "Lækkert billede" er også en relevant kommentar, her er et simpelt "@brugernavn Tusinde tak" helt fint. Når du svarer på alle kommentarer viser du, at du tager dine followers seriøst og gerne vil være en del af communitiet. Det gælder også hvis du bliver nævnt af en anden profil på et andet billede. Du skal ind og se om det kan gavne virksomheden eller dit personlige brand at du deltager i samtalen.

Followers VS Following

Jeg vil slutte af med at skrive lidt om antal followers vs followings. Jeg ser rigtigt mange både virksomheder og personer der følger 1000+ personer. Det er helt fair at du gør det, men hvis du kun gør det for at få et follow back er jeg dybt uenig! Det at være en del af communitiet handler også om at like og ikke mindst at kommentere på dem du følgers billeder. Jeg tvivler på, du har tid til at se så mange billeder igennem. Jeg siger ikke, at du skal se hvert eneste billede igennem, men i hvert fald 40-50% af de billeder der bliver postet skal du i det mindste have set, og det kan du ikke, når du følger 1000+ personer. Et råd er kun at følge de relevante, og evt dem der promoverer din virksomhed.

Husk at være en del af Instagram. Instagram skal ikke bare være et sted, hvor du poster billeder du har fundet på nettet, det vigtigste er at interagere med dine følgere. Sociale medier handler mere om at være Social og mindre om medier. Dermed ikke sagt at content ikke skal prioriteres, det skal det bestemt.

Martin HeibergComment